Sveiko patiekalo konkursas

Gruodžio 4 d., biuro salėje, papuoštoje Adventine atributika, vyko Sveiko patiekalo konkursas. Pristatyti 4 patiekalai, kuriuos paruošė iš anksto užsiregistravusios dalyvės. Komisijoje dalyvavo 3 biuro atstovai bei laikraščio ,,Utenos diena” žurnalistė Jurgita Ulkienė ir savanorė Akvilė Serbentaitė.

Dalyviai pristatė savo patiekalus, jų pagaminimo receptūras, pagrindė naudingumą sveikatai, gaminimo ypatumus. Papuošus dalyves prijuostėmis, vyko degustacija. Ragavome, diskutavome, netrūko emocijų. Prie desertų buvo pateikta žolelių arbata. 

Po degustacijos dalyvės gavo po praktinę užduotį, kurią smagiai įvykdė. 

Pasitarusi, komisija išrinko konkurso nugalėtoją – Zitą Mociūnienę, kuri pristatė net du saldžius gaminius: ,,Rudnosiuko džiaugsmas” ir ,,Sniego kamuoliukai”. Tiek nugalėtoja, tiek kiti dalyviai buvo paskatinti naudingomis, sveikatai palankiomis dovanomis. 

Dalinamės receptais, kuriuos pristatė konkurso dalyvės:

 

,,Rudnosiuko džiaugsmas”

 

200 gr moliūgų sėklų

200 gr saulėgrąžų sėklų

100 gr juodojo šokolado

sauja džiovintų obuolių (susmulkinti)

 

Ištirpinamas šokoladas ir apipylus visus ingredientus, sumaišoma. Formuojami maži paplotėliai ir laukiama kol sustings.

 

,,Sniego kamuoliukai”

 

2 bananai

1 šaukštas medaus

sauja avižinių dribsnių

sauja džiovintų obuolių

sauja džiovintų datulių

sauja aguonų

sauja saulėgrąžų

sauja kokoso drožlių

 

Į pertrintą bananų masę dedami dribsniai, smulkinti džiovinti obuoliai, datulės, saulėgrąžos, medus ir viskas sumaišoma. Daromi rutuliukai, kurie apvoliojami kokoso drožlėse, aguonose. 

 

Rasos vyniotinis ,,Žalioji magija”:

 

Žaliam biskvitui:

150 gr špinatų

30 gr petražolių ar krapų

4 kiaušiniai 

4 šaukštai miltų

prieskoniai, druska

 

Įdarui:

 

300 gr 9 proc. varškės

175 gr lydytas sūrelis ,,Mildutė”

2 šaukštai graikiško jogurto

2 skiltelės česnako

keletas krabų lazdelių

keletas ,,Pic-nik” sūrio lazdelių

100 gr šalto rūkymo lašišos gabaliukų

 

Biskvitas kepamas 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 7 min. (kol paviršius pasidaro sausas). Špinatų lapai su kiaušinio tryniais suplakami blenderiu, dedame prieskonių, truputį druskos. Kitame inde išplakami baltymai iki standumo. Sujungiamos abi masės ir permaišoma su šiek tiek miltų. Pilama ant kepimo popieriaus (skardos) ir paskleidžiama tolygiai. Galima daryti 1 didelį lakštą arba du mažesnius. 

Įdarui varškė susmulkinama su jogurtu, druska, česnaku, žolelėmis blenderiu. Vėliau dedamas lydytas sūrelis ir dar sublenderiuojama. 

Žaliasis biskvitas aptepamas paruošta mase, išdėliojama susmulkintos krabų lazdelės, lašiša. Biskvitas suvyniojamas lenkiant su popieriumi. Atšaldoma šaldytuve ir supjaustoma riekutėmis.

 

Viktorijos ir Indrės ,,Energijos bombos”:

 

1 variantas:

120 gr tiršto kokosų pieno

100 gr anakardžių

4 valgomi šaukštai klevų sirupo

2 arbatiniai šaukšteliai medaus

2 valgomi šaukštai citrinos sulčių

kokosų drožlių

30 vienetų migdolų

40 gr kokosų aliejaus 

 

2 variantas:

0,5 stiklinės lukštentų saulėgrąžų

0,5 stiklinės migdolų

kelios datulės

1 valgomas šaukštas medaus

 

Glaistui: šokoladas 82 proc. ir smulkinti riešutai

Pasirinkto varianto ingredientai susmulkinami ir gerai išmaišomi. Daromi rutuliukai, kurie apvoliojami smulkintais riešutais ar pamerkiami į ištirpdytą šokoladą. 

 

Gražu, skanu ir sveika. Juk viskas slypi paprastume. Eksperimentuokite ir dalinkitės savo atradimais su kitais. 

 

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja Ina Meidienė

2017-12-05