Gausu informacijos apie optimalios mitybos ypatumus, tačiau dažnas susiduria su dilema – kaip iš gausios infomacijos srauto, pasirinkti tą, kuri tiktų asmeniškai, padėtų išsaugoti ir stiprinti sveikatą. Turime atrasti būtent sau tinkantį mitybos modelį, kuris taptų ne trumpalaike dieta, o nuolatinio gyvenimo būdo dalimi. Dieta, kokia ji bebūtų, yra skirta ligoniui, o ne sveikam žmogui. Keičiant mitybos įpročius, svarbu sukurti harmoningą dienotvarkę, kurioje visada atsirastų vietos fiziniam aktyvumui, tinkamam poilsiui, savistabai, teigiamų emocijų generavimui ir pan.
Lapkričio 19 d. Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyko 6 val. seminaras, kurio metu buvo nagrinėjamos dvi temos: „Bijome to, ko nežinome. Vėžys ir jo prevencija; mitybos įtaka vėžio atsiradimui, prevencijai, gijimo procesams. Žarnynas – vienas svarbiausių aspektų, norint būti sveiku“ ir „Intuityvus valgymas“. Salė vos talpino norinčius išgirsti naujos informacijos. Lektorė Ingrida Kuprevičiūtė – gydomosios medicinos specialistė, kalbėjo apie maistines medžiagas, jų poreikį organizmui, įsisavinimo per maistą galimybes, sąsajas su ligomis. Ji akcentavo, kad Lietuvoje D vitamino trūksta beveik visiems žmonėms. Ir žiemos periodu jį reikėtų pavartoti papildomai. D vitamino trūkumas siejamas su daugybe ligų, kaip onkologinės ligos, osteoporozė ir kt. Reikėtų rinktis D3 vitamino formą, kuri yra aktyvi. Kuo žmogus daugiau turi riebalinio sluoksnio, tuo didesnių D vitamino dozių jam reikia. Lektorė rekomendavo rinktis aliejiniu pagrindu pagamintus preparatus, kurie turi būti vartojami su maistu.
Žmonės, kuriems kemšasi kraujagyslės, turėtų vengti pieno produktų. Taip pat atsisakyti pieno produktų patariama, kai organizme gausu gleivių: dažnai sergama sloga, kitomis kvėpavimo takų ligomis.
Melatoninas yra vartojamas žarnyno mikroflorai atstatyti. Tai ypač tinka onkologine liga sergantiems žmonėms (ypač po chemoterapijų).
Hemoglobino kiekį kraujyje kelia lapinės salotos, šviežios uogos, šaltalankių aliejus…Kraujotakai galima daugiau pavartoti alyvuogių aliejaus, sardinių, lašišos, skumbrės, česnako, svogūno, imbiero, uogų, melionų, apelsinų, riešutų ir t.t.
Pasak specialistės, organizmą valo badavimas, kalorijų apribojimas, sauna. Onkologiniams ligoniams rekomenduoja infraraudonųjų spindulių pirtis.
Gal ir ne naujiena, tačiau dar kartą išgirsti, kad pridėtinis cukrus augina vėžines ląsteles, silpnina imuninę sistemą, skatina parodontozę, osteoporozę ir pan., yra naudinga. Medus yra puiki alternatyva, tačiau būtina jį naudoti mažomis dozėmis. Perteklinis cukrus organizme virsta riebalais, kurie apsisuka aplink juosmens sritį. Nepavojingi riebalai yra ant šlaunų, sėdmenų.
Ingrida akcentavo, jog miltai yra blogiau už cukrų! Ne nuo riebalų žmogus nutunka, o dėl miltų produktų. Iš kruopų vertingos yra grikių, bolivinės balandos (galima naudoti vietoj miltų).
Lektorė uždegė žalią šviesą visiems raugintiems produktams (neįskaitant pieno), kurių dabar ypač gausu: česnakai, kopūstai, burokėliai, morkos, agurkai, obuoliai ir t.t. Jeigu naudojate pieno produktus, tai būtina rinktis riebius, o ne sumažinto riebumo!
Jeigu žydi nagai – trūksta cinko. Jei trūkinėja lūpų kampučiai – trūksta geležies. Kai kyla skrandžio rūgštys, reiškia, kad rūgštingumas yra sumažėjęs. H.pylori bakterija mažina rūgštingumą. Didėjant amžiui, mažėja skrandžio rūgštingumas. Jį galima pasikelti su raugintais produktais.
Auditorija nepritrūko klausimų ir į kiekvieną lektorė atsakė aiškia, prieinama kalba. Jau prasidėjus pietų pertraukai, nusidriekė eilė žmonių, kurie turėjo asmeninių klausimų.
Po pietų Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė dalinosi intuityvaus valdymo subtilybėmis.
Per dieną dalyviai gavo daug naudingos, prasmingos, kartais ir prieštaringos informacijos, kurią reikia sąmoningai pritaikyti asmeniškai. Tik išbandžius praktiškai, galima įsitikinti, tinka, ar ne vienoks ar kitoks maistas. Svarbu: nepersivalgyti, gerbti sotumo ir alkio jausmą, mažinti ar eliminuoti pridėtinį cukrų, skaityti etiketes ir jei ten randate nesuprantamų ingredientų, geriau nepirkite to produkto ir pan.
Atraskite savo mitybos sistemą, judėkite, bendraukite tik su pozityviais žmonėmis, gerai išsimiegokite ir daug šypsokitės. Apkabinkite, pasakykite gerą žodį ir stebėkite savo organizmo pojūčius. Viskas yra tarpusavyje susiję ir nieko negalima iš dienotvarkės išbraukti. Pradėkite gyventi pilnavertį, vertą, prasmingą gyvenimą!
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja Ina Meidienė