Rugsėjo 23 d. Utenos raj. savivaldybės visuomenės sveikatos biure viešėjo ,,Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė. Atvėsus orams ir daržuose baigiant nuimti paskutinį derlių, į paskaitą sugūžėjusiems klausytojams rūpėjo sužinoti apie daržovių rauginimą. Visada energinga, charizmatiška, daug žinių bei patirties sukaupusi lektorė dalinosi išmintimi su susirinkusiais. Raugti galima praktiškai visas daržoves – kopūstus, burokėlius, agurkus, moliūgą, kalafiorus, krieną, morkas, žirnius, net obuolius. Receptūra paprasta, nereikia jokių ypatingų ingredientų (vienu iš jų, moliūgo rauginimo receptu, pasidalinsime). Rasalo taip pat išpilti nereikia, jį galima panaudoti naujai raugiant daržoves, tuomet rūgimo procesas vyks greičiau. Rauginti produktai yra labai sveiki, gerina apetitą, malšina žarnyno skausmus, turi daug vertingų žarnyno mikroflorai gerųjų bakterijų.
Po betarpiško pokalbio lektorė kvietė visus prie vaišių stalo kur buvo galima paragauti raugintų daržovių ir kitų gėrybių. Čia ir ypatingos obuolienės su imbieru ir šermukšniais sklidinas stiklainis stovėjo ir iš jos visi ragauti norėjo, džiovintų trintų obuoliu žievelių ir griežinėlių, džiovinto moliūgo, trintų sėklų mišinių – viskas vardan sveikatos, puikaus skonio bei išvaizdos.
Neprailgo laikas praleistas su Danute Kunčiene. Daug naudingos informacijos, receptų išgirsta, visokių gėrybių išragauta. Džiugu, kad dar susitiksime spalio mėnesį ir pratęsime pokalbį kitomis, ne mažiau aktualiomis mitybos temomis.
Žadėtasis moliūgų rauginimo receptas:
1kg moliūgo be žievelės
1 l šalto vandens
2 šaukštai be kaupo druskos
1 šaukštelis kalendros arba kmynų
3 skiltys česnako
Dar galima pagardinti morkų griežiniais, imbiero šaknelėmis, gali būti vyšnių lapai, krieno šaknelės arba lapo.
Visuomenės sveikatos stebėsenos ir stiprinimo specialistės Sigitos Vedrickienės informacija