Užgavėnės – diena, kai iki soties galime valgyti blynų. Mes – už sveikatai palankesnius blynus, kurie naudingesni, lengviau virškinami, gausūs organizmui reikalingų medžiagų ir vitaminų ir žinoma, labai labai skanūs. Tad raitojamės rankoves ir kepam blynus. O kad būtų iš ko rinktis, siūlome net 5 skirtingus receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.
KOKOSINIAI BLYNAI
7 šaukštai kokosų drožlių;
4 kiaušiniai;
didelis bananas.
Viską sudedame į plaktuvą ir kepame ant nedidelio kiekio nerafinuoto kokosų aliejaus. Esant per tirštai masei galima įpilti vandens, esant per skystai masei galima įdėti avižų sėlenų. Tiekite su atvėsintomis braškėmis ir graikišku nesaldintu jogurtu, šviežiais apelsinais ar tiesiog apibarstytkite kokosų drožlėmis. Skanaus!
AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ BLYNELIAI SU OBUOLIAIS IR CINAMONU
200 g avižinių dribsnių;
150 g viso grūdo ruginių miltų;
185 g obuolių;
1 vnt. kiaušinis;
300 ml vandens;
200 ml pieno (2,5% );
žiupsnelis druskos
nerafinuotas kokosų aliejus kepimui;
1 a.š. kepimo miltelių;
ciberžolė;
cinamonas.
Avižinius dribsnius užpilti vandeniu ir pienu, 5-10 min. brinkinti. Kiaušinius išplakti ir supilti į avižinių dribsnių masę. Obuolius nuplauti, nulupti, išimti seklalizdžius, sutarkuoti. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską, suberti tarkuotus obuolius ir įmaišyti į tešlą. Leisti 5 min. pastovėti, kepti įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Patiekti apibarstant cinamonu. Rekomenduojama tiekti su šviežiomis, džiovintomis uogomis ir vaisiais, maltais riešutais ir sėklomis.
MOLIŪGŲ BLYNAI SU KEFYRU
500 g moliūgų arba cukinijų;
180 g viso grūdo Spelta kvietinių miltų;
200 ml kefyro (2,5 proc.);
3 vnt. kiaušinių;
žiupsnelis druskos;
lydytas sviestas kepimui.
Moliūgo minkštimą sutarkuoti su burokine tarka. Kitame inde suplakti kiaušinius, kefyrą ir miltus. Įberti druskos. Išmaišytą masę pilti ant moliūgų ir išmaišius kepti ant aliejaus. Rekomenduojama tiekti su avokado tyre, šviežiomis ar raugintomis daržovėmis.
AVIŽINIAI JOGURTINIAI BLYNAI
250 g avižinių dribsnių;
1 a.š. kepimo miltelių;
400 g nesaldinto graikiško jogurto;
3 bananai;
1 kiaušinis;
nerafinuotas kokosų aliejus kepimui;
šaldytos uogos (avietės, šilauogės, braškės);
ciberžolė.
Sudėkite visus ingredientus, išskyrus uogas, į maisto smulkintuvą ir gerai išsukite (galima naudoti ir rankinį blenderį). Jeigu tešla kiek per tiršta galite įpilti pora šaukštų vandens. Išmaišius, leiskite tešlai kiek pastovėti. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pilkite tešlos su šaukštu į keptuvę (ant viršaus jei norite galite dėti uogų). Kepkite kelias minutes, kai tešloje matysite burbuliukus, blynus apverskite. Pateikiama su norimu užpilu. Rekomenduojama tiekti su šviežiomis, džiovintomis uogomis ir vaisiais, maltais riešutais ir sėklomis.
AVIŽŲ IR SPELTA MILTŲ BLYNAI SU BRAŠKĖMIS IR AVIETĖMIS
200 g avižinių dribsnių;
200 g viso grūdo Spelta kvietinių miltų;
500 ml avižų pieno;
žiupsnelis druskos ir nerafinuoto cukraus;
ciberžolė;
nerafinuotas kokosų aliejus kepimui.
Sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Tiekite su šaldytomis avietėmis bei trintomis braškėmis.
Šaltinis – http://sveikataipalankus.lt