Gruodžio 4 d., biuro salėje, papuoštoje Adventine atributika, vyko Sveiko patiekalo konkursas. Pristatyti 4 patiekalai, kuriuos paruošė iš anksto užsiregistravusios dalyvės. Komisijoje dalyvavo 3 biuro atstovai bei laikraščio ,,Utenos diena” žurnalistė Jurgita Ulkienė ir savanorė Akvilė Serbentaitė.
Dalyviai pristatė savo patiekalus, jų pagaminimo receptūras, pagrindė naudingumą sveikatai, gaminimo ypatumus. Papuošus dalyves prijuostėmis, vyko degustacija. Ragavome, diskutavome, netrūko emocijų. Prie desertų buvo pateikta žolelių arbata.
Po degustacijos dalyvės gavo po praktinę užduotį, kurią smagiai įvykdė.
Pasitarusi, komisija išrinko konkurso nugalėtoją – Zitą Mociūnienę, kuri pristatė net du saldžius gaminius: ,,Rudnosiuko džiaugsmas” ir ,,Sniego kamuoliukai”. Tiek nugalėtoja, tiek kiti dalyviai buvo paskatinti naudingomis, sveikatai palankiomis dovanomis.
Dalinamės receptais, kuriuos pristatė konkurso dalyvės:
,,Rudnosiuko džiaugsmas”
200 gr moliūgų sėklų
200 gr saulėgrąžų sėklų
100 gr juodojo šokolado
sauja džiovintų obuolių (susmulkinti)
Ištirpinamas šokoladas ir apipylus visus ingredientus, sumaišoma. Formuojami maži paplotėliai ir laukiama kol sustings.
,,Sniego kamuoliukai”
2 bananai
1 šaukštas medaus
sauja avižinių dribsnių
sauja džiovintų obuolių
sauja džiovintų datulių
sauja aguonų
sauja saulėgrąžų
sauja kokoso drožlių
Į pertrintą bananų masę dedami dribsniai, smulkinti džiovinti obuoliai, datulės, saulėgrąžos, medus ir viskas sumaišoma. Daromi rutuliukai, kurie apvoliojami kokoso drožlėse, aguonose.
Rasos vyniotinis ,,Žalioji magija”:
Žaliam biskvitui:
150 gr špinatų
30 gr petražolių ar krapų
4 kiaušiniai
4 šaukštai miltų
prieskoniai, druska
Įdarui:
300 gr 9 proc. varškės
175 gr lydytas sūrelis ,,Mildutė”
2 šaukštai graikiško jogurto
2 skiltelės česnako
keletas krabų lazdelių
keletas ,,Pic-nik” sūrio lazdelių
100 gr šalto rūkymo lašišos gabaliukų
Biskvitas kepamas 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 7 min. (kol paviršius pasidaro sausas). Špinatų lapai su kiaušinio tryniais suplakami blenderiu, dedame prieskonių, truputį druskos. Kitame inde išplakami baltymai iki standumo. Sujungiamos abi masės ir permaišoma su šiek tiek miltų. Pilama ant kepimo popieriaus (skardos) ir paskleidžiama tolygiai. Galima daryti 1 didelį lakštą arba du mažesnius.
Įdarui varškė susmulkinama su jogurtu, druska, česnaku, žolelėmis blenderiu. Vėliau dedamas lydytas sūrelis ir dar sublenderiuojama.
Žaliasis biskvitas aptepamas paruošta mase, išdėliojama susmulkintos krabų lazdelės, lašiša. Biskvitas suvyniojamas lenkiant su popieriumi. Atšaldoma šaldytuve ir supjaustoma riekutėmis.
Viktorijos ir Indrės ,,Energijos bombos”:
1 variantas:
120 gr tiršto kokosų pieno
100 gr anakardžių
4 valgomi šaukštai klevų sirupo
2 arbatiniai šaukšteliai medaus
2 valgomi šaukštai citrinos sulčių
kokosų drožlių
30 vienetų migdolų
40 gr kokosų aliejaus
2 variantas:
0,5 stiklinės lukštentų saulėgrąžų
0,5 stiklinės migdolų
kelios datulės
1 valgomas šaukštas medaus
Glaistui: šokoladas 82 proc. ir smulkinti riešutai
Pasirinkto varianto ingredientai susmulkinami ir gerai išmaišomi. Daromi rutuliukai, kurie apvoliojami smulkintais riešutais ar pamerkiami į ištirpdytą šokoladą.
Gražu, skanu ir sveika. Juk viskas slypi paprastume. Eksperimentuokite ir dalinkitės savo atradimais su kitais.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja Ina Meidienė